Semester

Jag hade tänkt skriva ett inlägg redan i fredags, en sådan där klassisk nu-går-jag-på-semester-text. Jag planerade att med glädje, lättnad och förväntansfullhet skriva att jag gick på min första sammanhängande semester på fyra år. Första veckan skulle jag bara vara ensam, isolera mig och pyssla i lägenheten och spela TV-spel. Sedan skulle Rebecca och jag resa en vecka, och så skulle jag ha semester med barnen i två veckor.

Men så blev det inte. I fredags fick jag veta att den tjänst jag vikarierat på i 1½ år kommer att tillsättas med någon annan. Jag blir arbetslös i oktober. Min tillvaro är lika otrygg och osäker som den varit sedan 2016.

Det är inte ett besked man vill ha samma dag som man går på semester.

Jag brukar han en depressiv svacka när jag går på semester. Det var därför jag hade planerat att tillbringa första veckan ensam. Men nu var det som om någon sparkat undan fötterna för mig. Jag kraschade rejält. I dag är det tisdag, och det är första dagen sedan i fredag som jag varit någorlunda funktionell.

Beslutet är formellt riktigt. Personen som fått tjänsten har längre erfarenhet av att arbeta som psykolog. Mina egna svårigheter att hitta ett sätt att fungera inom psykiatrin har förstås också spelat roll, men där hade jag börjat hitta ett förhållningssätt som fungerade. Jag var tidigare så uppgiven, jag kände att utredning inte var för mig och jag kände mig lite som en buddhist som tvingades arbeta som präst. Men något hände längs vägen. Jag kom fram till att jag inte kan psykiatri – men jag kanske kan göra nytta ändå? Jag kanske kan vara en medioker klinisk psykolog och en bra arbetspsykolog? Jag trodde att det skulle räcka – men det gjorde det inte. Huvudproblemet var nog att jag var mer lojal med Vuxentorget än psykiatrin – och det var de senare som betalade min lön.

Som om inte det räckte dog fyra akvariefiskar i lördags. Förmodligen berodde det på att de fått för mycket mat under en tid och Oskar tappade i princip matburken i akvariet i fredags. Det kan ha lett till en obalans i kvävecykeln och tillfälligt höga halter av nitrit, som kvävde fiskarna.

Så. Trevlig semester på er, allihop.

Kommentarer