Ett öde slagfält

Igår började jag läsa en bok som var svår att läsa, för jag kände igen mig i nästan varenda mening. I hate you – don’t leave me, Jerold Kreismans bok om emotionellt instabilt personlighetssyndrom. Den inleds med en fallbeskrivning som jag alltför väl kände igen mig i. Jag hann till sidan 13 innan jag brast i gråt.

The family background of someone with BPD is often marked by alcoholism, depression, and emotional disturbances. A borderline childhood is frequently a desolate battlefield, scarred with the debris of indifferent, rejecting, or absent parents, emotional deprivation, and chronic abuse. […] Indeed, a history of mistreatment, witness to violence, neglect or invalidation of experience by parents or primary caregivers distinguishes borderline patients from other psychiatric patients. (Kreisman & Straus, 2021, s. 13)

Min barndom var ett öde slagfält, märkt av spillrorna från föräldrar alltför upptagna av sina egna konflikter för att orka lägga märke till mig. Jag var ofta vittne till våld, framför allt verbalt våld, men ibland också fysiskt. Jag visste aldrig vad som väntade när jag kom hem från skolan, om det var middag och glada miner, om det var tystnad och stängda dörrar, om det var skrik och bråk, eller – en gång – om det var ett suicidförsök jag kom hem till.

Naturligtvis har det satt spår i mig, på samma sätt som mina föräldrars barndomstrauman satt spår i dem. Min morfar som hastigt gick bort när min mamma var 16 år och lämnade henne ensam med en mamma som fick psykosgenombrott och en åtta år yngre syster. Min far som växte upp i skuggan av den stora familjehemligheten, att han var son till Allan, traktens ökända alkoholist som min farmor slutligen blev fri från när häradsrätten tilldömde omedelbar äktenskapsskillnad 1945. Gud vet vad Allan gjorde mot min farmor och min fars äldre syskon.

Det här är inledningen på ett antal texter som jag väntat många år med att skriva. Berättelser om min barndoms mörker. Det öde slagfältet där jag gick bland utbrända vrak, skärvor och kratrar och sökte efter någon som kunde se mig.

Referenser

Kreisman, J. J., & Straus, H. (2021). I hate you—don’t leave me: Understanding the borderline personality (3:e utgåvan). TarcherPerigree.

Kommentarer