Hyperfokus

På söndagar förbereder jag veckan som kommer, planerar matsedel, tvättar och så vidare. Det brukar vara ganska stressade dagar; att planera och få en planering att fungera är en av mina svårigheter. Den här söndagen hade jag en hel del saker på min lista med saker att göra. På morgonen upptäckte jag att utvecklaren av HTMLy checkat in några ändringar på GitHub efter flera års inaktivitet. Eftersom jag själv gjort en förgrening av HTMLy med en hel del ändringar, blev jag eld och lågor och tänkte att nu, nu är det läge att skicka »pull requests« till den ursprungliga utvecklaren och se till att mina ändringar kommer med i huvudlinjen.

Jag försökte en enkel sammanslagning av Dans ändringar, men det blev lite för många konflikter. När jag skulle lösa konflikterna blev det lite meckigt; jag har en testinstallation av HTMLy i en defaultinstallation av Apache 2 på Ubuntu 18.04, där servern körs som användaren www-data och därför måste äga alla filer i /var/www/html. Men det ställer till elände när jag vill redigera filer och använda git med min egen användare och jag måste hålla på att ändra ägarskap på filerna stup i kvarten. Och det blir för meckigt.

Så jag tänkte att jag gör en användarinstallation av HTMLy i min användarkatalog (~/public_html), men först visade det sig att default-installationen av Apache inte har PHP aktiverat i användarkataloger, sedan att den inte kör script i användarkatalogen som den aktuella användaren utan som www-data, vilket ju betyder att jag fortfarande måste mecka med ägarskap av filer.

Så då gick jag tillbaka till att försöka få det att fungera i /var/www/html, återställde en default-installation av HTMLy men lyckades inte logga in i systemet. Jag vet inte varför, jag får inget felmeddelande i loggen. Så hur gör jag nu? Fortsätter att felsöka? Eller skall jag sätta upp en testinstallation på ACC? Eller skall jag köra min lokala testserver som min egen användare i stället för www-data så att alla filer utan problem kan ägas av mig?

Och medan jag höll på med detta hann två timmar gå och en stor del av den mentala energi jag har tillgänglig för dagen förbrukades. Två timmar jag hade behövt använda till att ordna frukost till barnen, tvätta, diska, plantera om blommor, söka jobb… det var rent fysiskt smärtsamt att slita sig från det där irriterande problemet jag inte lyckades lösa och göra frukost i stället.

Jag hatar när jag blir hyperfokuserad, biter mig fast i ett problem och inte kan släppa taget förrän det är löst.

Men jag har i alla fall tagit en paus från Facebook…

Kommentarer