Elodin

I förra veckan köpte jag en Raspberry Pi 4 och beställde en SSD-disk på 1 TB. Tanken är att jag skall flytta över mina bloggar till en egen server och ersätta Dropbox. Den här veckan – sportlovsveckan – har jag installerat Ubuntu Server 18.04 LTS, installerat Nextcloud, registrerat domänen bjork.blog och flyttat den här bloggen från ACC till min lilla server (som fått namnet Elodin efter karaktären i The Kingkiller Chronicle).

Det är nästan 20 år sedan jag senast ägnade mig åt serveradministration på allvar. Jag är ändå förvånad över att allt gått så enkelt. Det har hänt en hel del på 20 år och saker har blivit enklare, det hänger ihop bättre och man bara installerar saker så är det klart. Det går att göra ännu enklare med exempelvis Docker, men det känns överflödigt.

Jag är också fascinerad över hur mycket funktionalitet det finns i Nextcloud och hur enkelt systemet var att installera. Det var faktiskt enklare än HTMLy.

Det som nu återstår är att flytta fenomenologen.se och installera Syncthing. Därefter kan jag säga upp alla abonnemang hos Dropbox, Evernote, Wordpress och de stora drakarna.

Jag är fri!

(Åtminstone tills SSD-disken kraschar.)

Kommentarer