Paddling i Sävarån

I söndags paddlade vi kajak i Sävarån. De tvåsitsiga havskajakerna vi hyrde av Sävar kanot var stora pråmar av tjock plast, inte alls som de smäckra havskajaker i glasfiber som jag paddlade med på 1990-talet. Men de var stabila.

Oskar och Cleo strax efter avfärd från Sävar skola, med E4-bron i bakgrunden.

Avfärden skedde bakom Sävar skola. Oskar och Cleo hade lite svårt att få kajaken att hålla kurs. Gång efter annan åkte kajaken in i brinken i stället för att följa ån.

Cleo och Oskar kämpar för att få kajaken att fara i rätt riktning.

Ibland var det svårt att hålla rak kurs.

Att paddla kajak kräver lite teknik och när jag nu tittar på filmen i efterhand är det tydligt varför det var så svårt att få kajaken att hålla rätt kurs. Både Cleo och Oskar följer med paddeln och gungar med överkroppen från höger till vänster, vilket hela tiden flyttar kajakens tyngdpunkt i sidled. När man paddlar behöver man vara rak i ryggen och bara rotera den, som om ryggen roterade kring en stolpe. Jag hittade en ett gammalt filmklipp från 2005 där jag paddlar kanot i Nydalasjön. Min teknik är inte perfekt, men jag är rak i ryggen och kanoten kränger inte.

Jag paddlar i Nydalasjön, 28 augusti 2005. (Cleo var nyfödd och Jenny stod på bryggan med barnvagnen och filmade.)

Barnen blev förstås trötta och strax innan vi kom till rastplatsen på Fäbodvallen tog vi dem på släp i en provisorisk lina som jag tillverkade av säkerhetslinorna för paddlarna.

Cleo och Oskar blev trötta av att paddla.

Cleo får en välbehövlig lunchpaus vid Fäbodvallen.

Oskar får en välbehövlig lunchpaus vid Fäbodvallen.

Efter pausen vid Fäbodvallen skiftade vi platser i kajakerna så att Oskar och jag hade den ena kajaken, med mig vid rodret, och Rebecca och Cleo hade den andra, med Cleo vid rodret. Det gick lite bättre och jag fick en chans att hjälpa barnen hitta lite bättre paddlingsteknik.

Oskar framför mig i kajaken.

Jag i kajak, Cleo i kajaken i bakgrunden.

Efter att vi kommit fram var vi trötta i armar och ryggar, men vid gott mod. Vi hämtade upp lyxpizza på restaurang Rucola och åkte hem och spelade Gloomhaven och såg på The Umbrella Academy.

Kommentarer