Flygning över Umeå

En kompis till mig har tagit flygcertifkat och frågade om jag ville följa med på en flygtur. Självklart ville jag det! Per hämtade upp mig på förmiddagen och vi får ut till flygklubben på flygplatsen i Alvik.

Per förbereder flygplanet inför start.

Efter lite förberedelser och kontroller av flygplanet trängde i in oss i den trånga kabinen. Flygplanet, en Piper PA-28-161, är litet och har en tomvikt på bara 700 kg.

På plats i förarkabinen.

Vi lyfte österut på bana 14. Nu har jag fått lära mig att startbanornas nummer motsvarar riktningen, så bana 14 är helt enkelt sydost 140°. Vi vände runt och gjorde en 360° sväng över Röbäck. Jag tog några bilder på vårt gamla hus från luften.

Vy över Röbäck och huset vi tidigare bodde i.

Vy över Röbäck med fotbollsplanen, Elofssonhallen och Linneaskolan längst upp till höger. Bäckbacka ungefär mitt i bilden.

Från Röbäck flög vi söderut, sedan västerut in mot Gräsmyr. Därefter söderut, en lov över Nordmaling och sedan hemåt via Norrbyskär och Hörnefors (se karta längst ner).

Vacker utsikt under flygning söderut.

I början var jag väldigt spänd och pratade knappt. Per tippade planet snabbt åt sidorna några gånger, och det kändes i magen. Han frågade om jag ville pröva kontrollerna, men jag vågade inte. Egentligen skulle jag förstås vilja, men jag var alldeles för spänd. Nästa gång! Först efter en halvtimme i luften slappnade jag av.

Ännu en vy över Röbäck när vi svänger för att gå in för landning. Rosettvägen nere till höger i bild, under vingen.

I cockpit.

Vi gjorde en inflygning med touchdown, vände runt i högervarv och landade. Det är tydligen så man gör för att träna landningar. Per tycker bäst om landningarna, det är då man är mest aktiv som pilot och gör någonting.

Inflygning.

Vi tillbringade längre tid i luften än Per hade tänkt, så när vi landat parkerade vi planet och Per gjorde allt efterarbete. Därefter skjutsade han mig in till stan och släppte av mig där. Han var försenad till ett jobb.

Tillbaka på marken.

Per hade spårat flygningen med GPS och skickade flygturen som KML-fil till mig. Jag importerade den i Locus Map (se nedan). Nästa gång får vi spåra flygturen båda båda två, jämföra resultaten och se vem som har mest pålitlig GPS i telefonen (höjdmätningen var rätt instabil i Pers telefon).

Karta över flygningen från Locus Map.

Kommentarer