Arbetsgivarintyg

Torsdagen den 31 januari gjorde jag min sista arbetsdag som psykolog på Arbetsförmedlingen och dagen efter anmälde jag mig arbetslös på Arbetsförmedlingens hemsida. Min a-kassa ville ha det obligatoriska arbetsgivarintyget, så jag kontaktade min tidigare chef och bad hen ordna ett dylikt. Jag fick svaret att hen skulle ordna det och lägga på mitt skrivbord – fast det var ju inte längre mitt skrivbord, jag hade ju slutat.

När jag några dagar senare hämtade upp arbetsgivarintyget visade det sig vara ett arbetsintyg, alltså ett intyg att jag varit anställd och med vilka befattningar, men inte med de uppgifter som a-kassan behövde. Jag kontaktade min tidigare chef igen, och bad hen använda det formulär som alla a-kassor använder, ett formulär som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen bestämt skall användas. Svaret jag fick var att hen naturligtvis skulle ordna det, bara jag skickade över rätt formulär.

Nu började det bli lite pinsamt. Är inte det här saker som chefer borde känna till? Särskilt chefer på Arbetsförmedlingen? Hur som helst, jag skickade länk till rätt formulär på Arbetsförmedlingens hemsida (!) och antydde lite försynt att det kanske vore enklast att kolla med HR? De brukar ju vara experter på sådana här frågor.

Det visade sig sedermera att jag själv behövde ringa till Statens servicecenter och begära ett arbetsgivarintyg, vilket inte alls var några problem bara jag lyckades ta mig igenom telefonväxelns tonvalsalternativ och telefonkö. Jodå, de visste precis vad det var frågan om, frågade efter personnummer och tack, tack hejdå.

För övrigt skulle jag egentligen ha slutat på Arbetsförmedlingen redan den 31 december, men eftersom min tidigare chef missade att ge mig skriftligt besked om att min tidsbegränsade anställning inte skulle förlängas minst en månad i förväg blev det förlängt.

Det här med arbetsrätt verkar, ironiskt nog, inte vara Arbetsförmedlingens starka sida.

Kommentarer