Om traktorer, lastmaskiner och annat som fångar barnens uppmärksamhet

Vi bor granne med ägaren till ett entreprenadföretag som har sådär ett tjog anläggningsmaskiner. Av bland annat det skälet ser vi dagligen traktorer, lastmaskiner, grävmaskiner och annat köra förbi, hämta upp eller lämna jord eller grus på grannens tomt. Lite lagom okunniga kallar vi alltihop för »traktor« eller »grävmaskin«, men en granne i branschen förpliktigar till lite större kännedom om vad de olika maskinerna egentligen kallas.

Lastmaskin (Ljungby Maskin L13).

Den maskintyp som oftast kör förbi är lastmaskiner eller hjullastare. De är midjestyrda och har ett lyftaggregat där man kan fästa olika slags redskap, inte bara en skopa som på bilden. Lastmaskiner används för lastning och hantering av grus, sand, flis och liknande.

Traktor (Volvo BM T 700) med frontlastare.

En traktor (av latinets trahere som betyder »dra«) används i första hand för att dra saker, till exempel jordbruksredskap. Motorblock, transmission och bakaxel är ihopbyggda till en enhet, till skillnad från en modern hjullastare som är midjestyrd. Traktorn på bilden har en frontlastare, vilket alltså är ett lyftaggregat som monteras på en vanlig traktor. Ålö i Brännland strax utanför Umeå är världsledande på just frontlastare.

Baklastare (Volvo BM LM 621).

En baklastare är i grunden en traktor med omvänd körriktning där lyftaggregatet monterats över drivaxeln. Fördelen med baklastare är att de kan lyfta mycket tungt, men nackdelen är att de är svåra att ta sig i och ur. På de flesta modeller måste man klättra in framifrån, över lyftaggregatet. Baklastare tillverkades fram till 1980-talet, då de utkonkurrerades av midjestyrda hjullastare.

Grävmaskin (Volvo EC 290B).

Grävmaskiner har ofta vägarna förbi. Här om dagen hade en grävmaskin parkerat på granntomten, till barnens (och min) förtjusning. En grävmaskin har ett grävaggregat bestående av bom, sticka och längst ut själva grävskopan.

Grävlastare (Hydrema 906D).

Ett mellanting mellan lastmaskin och grävmaskin är grävlastare eller traktorgrävaren. Ursprungligen var det en vanlig traktor med frontlastare och grävaggregat, men moderna grävlastare är midjestyrda precis som moderna hjullastare.

Bandschaktmaskin (Caterpillar D6M).

Slutligen, en bulldozer eller bandschaktmaskin är en anläggningsmaskin med larvband och ett stort schaktblad längt fram. Bandschaktmaskinen används för att förflytta stora jordmassor.

Efter denna exposé i entreprenadmaskinernas terminologi hoppas jag att barnens vokabulär blir något mer nyanserad än »traktor« och »grävmaskin«…

Ursprungligen publicerad som »Om traktorer, lastmaskiner och annat som fångar barnens uppmärksamhet« på bloggen »Björkbloggen«.

Kommentarer